Att anlita en FUR-doula inför din förlossning kan vara ett av ditt livs bästa investeringar!

Var med i vår FUR-kanal på Youtube och sprid tryggt födande <3

En DOULA är ett unikt och kontinuerligt känslomässigt stöd innan, under och direkt efter förlossningen. Doulan har inget medicinskt ansvar utan fokuserar på den känslomässiga upplevelsen av att föda. Hon finns med som stöd både för den födande och eventuell partner. I vår doulatjänst erbjuder vi kunniga både nyutbildade och erfarna doulor som är specialtränade i metoden "Föda utan rädsla". Läs mer om vad en doula är längre ned!

När du har en FUR-doula med dig är du också med i vår utbildningskanal på Youtube för att sprida budskapet att det går att föda i trygghet! Vi vill visa olika historier, din historia med allt som födandet är. Vi vill sprida budskapet att det kan vara en stärkande och trygg upplevelse att föda. Det innebär att du filmar videodagböcker och att din doula och eventuell partner filmar under förlossningen. Det är fantastiskt att ha sin förlossning dokumenterad. Vi använder bara en del av materialet och resten är självklart ditt <3  Vi tar allstå bara uppdrag inom vår kanal. Dock har du ALLTID valet att säga nej efter förlossningen då det ska känna 100 procent bra! 

Vi erbjuder bara denna form men du kan hitta fler doulor bekanta med FUR-metoden genom www.doula.nu.

Upplägg:

  • Du får gå vår fysiska eller webb Profylaxkurs.
  • Du får boken "Föda utan rädsla".
  • Du spelar in små korta videodagsboksinlägg från din graviditet. 
  • Doulan och din partner spelar in under förlossningen som vi klipper ihop till fina reportage. Som du så klart godkänner.
  •  Du spelar in efter förlossningen både din/er upplevelse. Samt första tiden med barnet i små korta klipp. 


Kostnad:
FUR-doula 8500 kr (inkl moms). 
Susanna Heli tar uppdrag vissa perioder med vissa dagar som hon har hjälp av FUR-doulorna i jourtiden. 
15000 kr (inkl moms). 

Vad ingår? Ett församtal i ert hem, profylaxkurs webb, dygnet-runt-jour två veckor innan och två veckor efter beräknat datum, deltagande under hela förlossningen (kan vara både i hemmet och på sjukhus), samt eftersamtal ca 7 dagar efter förlossningen. 
Varmt välkomna! 
Susanan Heli

Fyll i vårt formulär nedan eller maila: info@fodautanradsla.se. Beskriv vem du/ni är, era önskemål, beräknat datum osv. Ni blir sedan kontaktade av den doulan som kan från vårt team.

"Vi har haft stor glädje och användning av både din kurs och doulatjänsten!

Fast vi båda hade läst Susannas bok innan, så var det på kursen och de praktiska övningarna som vi började fatta de praktiska verktygen. Andningen satt så bra sedan att jag aldrig mer hade högre blodtryck på MVC mätningen och med tilltro till kroppen och andningen och avslappning kände jag inte nåt mer än mensvärk tills det var dags för krystvärkarna, jag var på promenad på Skansen under min latensfas och tog tunnelbanan till sjukhuset (jag trodde att de skulle skicka hem mig igen, men det visade sig där att jag var redan 5 cm öppen).

Det var också på kursen att jag upptäckte att fyrfotat var bäst för mig Där hjälpte det för min del mycket med rösten och tankarna i slutet, men jag var ortroligt tacksam för doulatjänsten där. Den delen hade jag nog inte riktigt fattat innan och att det har så stor betydelse. Kanske nåt som beror på mig, men kanske också nåt ni skulle kunna lägga lite mer vikt på nåt sätt på i kursen. Jag gick ju också på Yoga på egen tid, bäst var de tre sista tillfällen med Cecilia, där satte sig verktygen verkligen! Stort tack för allt!!! Hälsa även Susanna fast jag har inte träffat henne personligen. Jättebra metod! Ska jag varmt rekommendera!"

Vad är en doula?

 En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande  och dennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt. En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.
Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”. Att kvinnor med erfarenhet av barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse. I nästan alla tidsepoker och kulturer har det varit såhär. Mycket länge var det självklart att andra kvinnor, förutom barnmorskan, skulle samlas runt den födande kvinnan – för att dela med sig av sin erfarenhet, sin styrka, sitt lugn och sina praktiska kunskaper.
Doulan ger även stöd till eventuell partner och till skillnad från vad vissa kanske tror är hennes huvudsakliga uppgift att se till att denne är trygg och omhändertagen. Om partnern är trygg kan denne ge mer kärlek och trygghet till den födande. Doulans ansvar är således att beskydda upplevelsen av att föda för båda och skapa en så positiv och stärkande upplevelse som möjligt. Forsning visar att närvaron av en doula stärker relationen samt anknytningen till barnet. 
En doula finns bara till för föräldrarna - hela tiden, hur lång tid förlossningen än tar. Hon behöver inte koncentrera sig på något annat än sin stödjande och uppmuntrande roll. Doulan är ert förlossningsstöd.
 
Vad gör en doula?
Hon finns där med sin psykologiska kunskap om födandets process
Hon finns där som stöd och bollplank
Hon finns där som guide genom värkarna och smärtan (om det behövs)
Hon finns där som stöd åt partnern och dennes roll
Hon använder sig av tekniker som är ämnade att hjälpa den födande att slappna av. Det kan handla om beröring, guidad andning eller olika förlossningsställningar.
Hon låter genom samtal föräldrarna uttrycka sina önskemål, rädslor och drömmar. 
 
Varför anlita en doula?
Forskning bedrivs konstant och Socialstyrelsen har slagit fast att närvaron av en doula eller förlossningsstöd (läs rapporten under forskning):
-minskar antalet kejsarsnitt med 50 %
-minskar användningen av epidural med 25 %
-minskar antalet förlossningsrelaterade depressioner
- minskar antalet övriga medicinska ingrepp
-förbättrar barnets allmäntillstånd
-ger den födande en positivare förlossningsupplevelse
-stärker föräldrarnas relation
-främjar anknytningen till barnet
-främjar amningen

VÅRA DOULOR

IDA ÅKERBERG IDA ÅKERBERG

Ida Åkerberg har studerat hälsa (fysisk och psykisk), anatomi och fysiologi samt träningslära på högskola. Ida tror starkt på kvinnans egen kraft att föda och hjälper henne att hitta denna kraft inom sig. Fokus ligger på att skapa trygghet under förlossningen. Erbjuder även extra samtal både före och efter förlossningen.

ZOIA ZACKARIASDOTTER ZOIA ZACKARIASDOTTERZoia Zackariasdotter är terapeut och småbarnsmor. Hon anser att doula är ett stort privilegium och förtroendeingivande. Zoia vill hjälpa dig och er att finna trygghet utifrån de förutsättningar ni har.
SHANNON CSEPKU SHANNON CSEPKU
Shannon Csepku är språkkunnig tandtekniker och förskolepedagog. Hon är en mycket barnkär småbarnsmamma som brinner för allting som har med barnafödande, amning och anknytning att göra.
KAJSA BERGSTEN KAJSA BERGSTEN
Kajsa Bergsten är utbildad yogalärare och har gravid- och mamma/bebisyoga klasser. Hon har fyra vuxna barn och två barnbarn. Kajsa önskar att alla kvinnor ska få möjligheten att föda i trygghet och att alla bebisar ska få en lugn och mjuk start i livet både i och utanför magen.
TINAFLENING TINAFLENING
Tina Flening är fyrbarnsmor och biolog. Hon har arbetat som doula sedan 2014 och studerar nu till sjuksköterska för att senare bli barnmorska. Tina har stark tilltro till kvinnans inneboende kraft och arbetar med att skapa lugn och trygghet kring föderskan.
Maria Bermann har tre vuxna barn och har arbetat som doula sedan 2015. Hon tror på att alla kan hitta lugn, trygghet och självförtroende i födandet. Maria är också dokumentärfilmare och tv-producent, och har lång erfarenhet av stresshantering och individuell coachning.
SUSANNAH RICKMAN SUSANNAH RICKMAN

Susannah Rickman har en bakgrund som dansare. Hon arbetar som osteopat, med specialintresse av att behandla kvinnor under och efter graviditeten (med osteopati och gravidmassage). Susannah håller profylaxkurser, privat och i grupp (FUR cert.), och är aktiv medlem i Amningshjälpen. Jag vill bidra med trygghet, glädje och tilltro till er egen förmåga och styrka. 

Amanda Roynesdotter är musikalartist, doula och har fött två barn. Ett på BB och en planerad födsel hemma.
Hon studerar för att på sikt även arbeta som barnmorska.
Amanda brinner för att varje kvinna som föder ska klara sin livs bergsbestigning utan att känna sig utelämnade och rädda. Efter födseln ska kvinnan känna sig stolt och stärkt av sin enorma förmåga och möta moderskapet med känslan av att klara allt som kommer i livet som mamma.

Föda utan rädsla
www.fodautanradsla.se

telefon:
+46 708 44 83 33

e-post:
info@fodautanradsla.se